Autor Societat
11 abril 2018 a 10:00

Obertes les inscripcions a les colònies de “L’estiu és teu!”

0 Flares 0 Flares ×

Amb un nou sistema de reserva directa de places

colonies estiu xanascat acj

El programa de colònies “L’estiu és teu!”, organitzat per l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), arriba a la seva 24a edició amb un nou sistema d’inscripcions. El procés, que es va obrir ahir, 10 d’abril, a les 12h del migdia a través del portal virtual, permetrà que tothom pugui inscriure’s directament a les places lliures, sense haver d’esperar a un sorteig posterior. D’aquesta manera es garanteix que totes les persones sàpiguen des del primer moment si tenen plaça al torn de colònies desitjat, i així s’afavoreix una millor previsió i organització familiar.
“L’estiu és teu!” ofereix estades d’educació en el lleure de fins a deu dies a infants i joves de 5 a 16 anys, que tindran lloc en 21 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat). Les catorze modalitats d’estades a escollir són: música (8 estils i 26 instruments a triar), idiomes (anglès, francès o alemany), esportives (futbol, bàsquet o handbol), multiesportives (31 activitats esportives diferents), combinat d’anglès i multiesportives, combinat d’anglès i astronomia, enginy, circ, teatre, veu, cinema, natura, excursionisme i dansa.
Amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta diversitat de propostes, una part de la campanya de comunicació del programa s’ha centrat enguany en simular cartells de cinema que anuncien cadascuna de les tipologies de colònies com si fossin una pel·lícula, sota el títol “La Generalitat de Catalunya presenta ‘L’estiu és teu!’, una història de colònies”.
El nombre total de places que s’ofereixen per aquest 2018 és de 6.691, que es repartiran en un total de 126 torns al llarg de l’estiu. Des de l’inici de “L’estiu és teu!”, un total de 142.450 joves han gaudit del programa.
Juliol, el mes amb més oferta
El juliol és el mes amb més oferta (5.771 places), seguit per l’agost (710) i el setembre (210). D’aquesta manera, es dona resposta a les diferents preferències i necessitats de les famílies i dels participants, expressades a través d’enquestes.
Per edats de participants, la franja de 8 a 12 anys és la que disposa de més oferta (2.796 places), seguida per la de 13 a 16 anys (2.560), la de 8 a 16 anys (1.105), i la de 5 a 7 anys (230).
Pel que fa al cost de les estades, els infants amb risc d’exclusió social tindran l’estada becada des d’un 65% fins a la gratuïtat –depenent de cada cas–, per tal de garantir la igualtat d’oportunitats i d’accés a lleure. Per la seva banda, les famílies nombroses, monoparentals i les acollidores continuaran gaudint d’una reducció del 10% en el preu de les estades, un ajut que va beneficiar el 21% dels participants en l’edició passada, i un total de 13.112 famílies des de la implantació d’aquesta mesura. Aquests ajuts s’emmarquen en les polítiques departamentals de suport a la família i intensifiquen l’aposta de servei públic dels albergs gestionats per la Generalitat de Catalunya.
Finalment, els titulars del Carnet Jove també es beneficiaran d’un 5% sobre el preu total de l’estada.

800 monitors i responsables de lleure per garantir la màxima seguretat
L’ACJ situa la seguretat com a aspecte principal a l’hora d’organitzar el programa. En aquest sentit, el “Manual de Procediments de la Seguretat Integral per a Activitats” de les colònies inclou una fitxa individualitzada per cadascuna de les activitats de “L’estiu és teu!”, on s’hi descriuen els mètodes de seguretat que s’han de dur a terme de manera preventiva. Entre d’altres aspectes, hi figuren el marc normatiu, les característiques del lloc on es fa l’activitat, l’equipament que han de dur dels participants, el material tècnic que s’utilitzarà, el material d’emergència disponible, l’organització interna, o el desenvolupament de l’activitat.
Amb la premissa que la seguretat també comença amb la preparació de la bossa d’equipatge dels participants, des del web del programa hi ha recomanacions de què hauria de contenir, amb consells de posar-hi material com ara el calçat idoni per a les diferents activitats (aquàtiques o excursions) les cremes protectores, les ulleres solars, la cantimplora, l’impermeable, la llanterna frontal o els productes repel·lents, entre d’altres.
En l’àmbit de la seguretat, però també amb efectes sobre la qualitat pedagògica, el programa “L’estiu és teu!” compta amb una ràtio de responsables d’1:8, un índex que supera els nivells exigits per la normativa (que és d’un mínim d’un responsable per cada deu participants). En total, l’edició d’aquest 2018 comptarà amb prop de 800 monitors i directors de lleure.

Aposta per l’alimentació de qualitat i segura
Pel que fa a les pautes de l’alimentació, el programa “L’estiu és teu!” inclou un model que segueix les directrius nutricionals establertes per a infants i joves del Departament de Salut. A aquesta premissa s’hi suma el fet que la majoria dels albergs disposen de l’acreditació AMED com a promotors de la dieta mediterrània i l’activitat física, una distinció que inclou, entre d’altres, la utilització d’oli d’oliva, verdures, peixos o fruita fresca.
D’altra banda, el programa adapta la dieta i les activitats a les necessitats específiques de cadascun dels participants en relació a les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries i no alimentàries declarades al formulari d’inscripció i documentades amb un certificat mèdic. El mateix certificat també inclou informacions referent a qualsevol alteració de salut física o psicològica que requereixi una atenció especial del participant.
Pel que fa al sistema de desplaçament dels participants a les colònies, “L’estiu és teu!” ha millorat el servei de transport a mida. Mitjançant la plataforma BusUp, les famílies que ho desitgin poden reservar un servei d’autobús amb diferents opcions de punts de sortida i tornada amb l’objectiu de facilitar el desplaçament, abaratir-ne el cost i reduir l’impacte mediambiental..
Finalment, “L’estiu és teu!” comptarà –per tercera edició consecutiva–, amb xerrades arreu del territori durant el període d’inscripcions amb l’objectiu d’oferir una informació més directa i personalitzada.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×