Autor Sanitat
20 maig 2017 a 10:00

La Fundació Amancio Ortega donarà 47 milions d’euros al SISCAT

0 Flares 0 Flares ×

Per renovar equipaments oncològics

Toni Comin Fundacio Amancio Ortega

El Departament de Salut, i la Fundació Amancio Ortega uneixen esforços per millorar els equipaments tecnològics per a la detecció i el tractament del càncer i signen un acord de col·laboració que implicarà una donació de prop de 47 milions d’euros en la renovació d’equipaments oncològics d’última tecnologia per als centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).
D’aquests 47 milions d’euros, 37 milions es destinaran a la renovació de divuit equipaments de radioteràpia (acceleradors lineals), cosa que permetrà substituir tots els aparells que tenen més de vuit anys d’antiguitat. Això implicarà el canvi de més de la meitat dels acceleradors lineals instal·lats a Catalunya.
La resta de la partida (9,84 milions d’euros) servirà per renovar antics equipaments per altres de tecnologia d’última generació per al cribratge i el diagnòstic del càncer de mama. Concretament se substituiran un total de 43 mamògrafs, cosa que permetrà que no en quedi cap d’analògic i que, per tant, siguin tots digitals. A més, els ubicats en hospitals de referència incorporaran tomosíntesis, les mamografies realitzades en 3D.
La lluita contra el càncer, una prioritat del Govern
El tractament de l’oncologia és una de les prioritats del Govern reflectida en el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020, un pla que inclou la reducció de la mortalitat per càncer i l’augment de la supervivència dels pacients com a objectius de cara al 2020. Les prioritats són la prevenció, el control, el tractament, l’atenció a la cronicitat, l’equitat territorial, l’alta especialització en el càncer, la recerca de la malaltia així com la necessitat de potenciar la cooperació entre l’atenció primària i els hospitals.
Les previsions indiquen que entre el 2010 i el 2020 els casos de càncer diagnosticats augmentaran un 22,5% en els homes (de 21.500 casos el 2010 a 26.450 el 2020) i un 24,5% en les dones (de 14.700 casos el 2010 a 18.350 el 2020), en part per l’envelliment de la població i per l’impacte del tabaquisme en les dones.
Un de cada dos homes i una de cada tres dones tenen probabilitats de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida. Reduir l’impacte del càncer en la població catalana és també un dels objectius del Pla de salut de Catalunya.
Des de l’any 1993, la mortalitat per càncer ha disminuït de manera significativa. Cada vegada hi ha més persones que han patit un càncer i s’han curat com a conseqüència dels avenços en el diagnòstic i en el tractament. Això implica que cada vegada som més capaços que la malaltia esdevingui crònica i que augmenti la supervivència.
El tumor més freqüent en els homes és el càncer de pròstata, seguit del de pulmó i el colorectal, mentre que en les dones, el càncer de mama és, de molt, el tumor més freqüent, seguit del de còlon i recte.

 

La signatura del conveni s’ha celebrat avui al Palau de la Generalitat, en un acte presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L’acord l’han rubricat el conseller de Salut, Antoni Comín, i el director del CatSalut, David Elvira, per part del Govern, i la vicepresidenta de la Fundació Amancio Ortega, Flora Pérez. També hi ha participat, en representació de la Fundació, el seu vicepresident executiu, José Arnau.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×