Autor Política
17 desembre 2015 a 13:00

La proposta de pressupost del Govern Municipal per al 2016 té un marcat caràcter social

1 Flares 1 Flares ×

Ascendeix a 74 milions d’euros

La proposta de pressupost del Govern Municipal per al 2016 té un marcat caràcter social // Imatge cedida per l'Ajuntament de Rubí (Foto: Localpress)

La proposta de pressupost del Govern Municipal per al 2016 té un marcat caràcter social // Imatge cedida per l’Ajuntament de Rubí (Foto: Localpress)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María MartínezÇ; el regidor de l’Àrea de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez; i la primera tinenta d’alcaldia i portaveu socialista, Maria Mas, van donar a conèixer ahir la proposta de pressupost municipal que es presentarà al Ple de l’ajuntament.

La proposta de pressupost per al proper any ascendeix a 74 milions d’euros i parteix de tres prioritats estratègiques: la cohesió social i l’atenció a les persones, la promoció econòmica de la ciutat i la creació d’ocupació, i la millora de l’espai públic.

“Es tracta d’una proposta ambiciosa, a l’alçada del que es mereix Rubí, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”, assegurava l’alcaldessa. “Aquest pressupost, que té un marcat caràcter social, l’hem orientat a garantir les necessitats bàsiques de les persones i famílies que més ho necessiten” remarcava Martínez qui explicava alhora que la proposta de pressupost també “busca la transformació física i integral del municipi, perquè volem que Rubí sigui una ciutat cuidada, amable i endreçada, així com una ciutat segura, moderna i atractiva”.

A diferència d’anys anteriors, es reconverteix el Pla de mesures anticrisi, que ara queda integrat i assumit pel pressupost ordinari. “Aquesta partida s’incorpora a les despeses ordinàries perquè entenem que responen a necessitats estructurals de la ciutat, per la qual cosa deixen de tenir el tractament d’extraordinàries”.

Segons va explicar l’alcaldessa, fa mesos que diferents àrees de l’Ajuntament treballen en la seva elaboració, especialment des del punt de vista polític. “En aquest sentit, hem volgut presentar una proposta que sigui el més consensuada i acordada possible. Per això confio que tingui un ampli suport al Ple municipal d’aquest dijous. Tots [els grups polítics] hem posat la millora de la ciutat per davant d’altres tipus d’interessos i puc dir que estarem aprovant el pressupost probablement amb més càrrega social dels darrers mandats”.

Ana María Martínez recordava que l’epicentre d’aquesta proposta són les persones i que en aquest sentit s’incrementa en un 16% la partida destinada als serveis a les persones. Es destina una part del pressupost al rescat social i s’augmenta la despesa en més de mig milió d’euros en acció social i més de 170.000 euros en gent gran i dependència. Així, Martínez també ha avançat la voluntat de crear un sistema de beques per a l’alumnat que vulgui anar a la universitat i no tingui els recursos econòmics necessaris per a fer-ho, amb l’objectiu d’“evitar la pèrdua de talent per una qüestió econòmica”.

“Fa només uns dies commemoràvem per primer cop a Rubí el Dia de les persones amb diversitat funcional i anunciàvem a la ciutadania la nostra intenció, com a Ajuntament, de fer de Rubí una ciutat més sensible a aquesta diversitat. I per nosaltres la Font del Ferro és un pilar bàsic en aquesta voluntat” es referia l’alcaldessa a una altra de les partides socials del pressupost, el procés de millora de la Font del Ferro. El seu procés de millora significarà un increment net de 150.000 euros, que es destinaran a ampliar les línies de producció de l’empresa municipal i a millorar la comunicació i la imatge en general de l’equipament. També hi ha previstos 250.000 euros d’inversió per a la millora de les infraestructures.

Ana María Martínez també va refermar el compromís de l’equip de govern de dur a terme la millora i dignificació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol.

“Pensar en les persones i col·locar-les al centre de l’acció política no és només parlar d’assistència i d’ajuda als que més ho necessiten. També és garantir l’accés a l’esport o a la cultura” afirmava Martínez, i en aquest sentit això s’han creat les beques “Esport per a tothom”, dotades amb 120.000 euros, que pretenen universalitzar l’accés a l’esport de la ciutadania. “També pensem que Rubí ha de ser una ciutat dinàmica, que aposti per la cultura com a marca de ciutat” i per això s’apostarà per la projecció de cinema al teatre municipal La Sala, una fira de teatre al carrer o festivals de música i d’art a l’aire lliure.

Un altre dels punts en el que incideix el pressupost és la millora i la qualitat de l’espai públic. “Entenem que l’espai públic és el punt de trobada de la ciutadania, un espai que fomenta la cohesió social. I perquè això succeeixi, necessitem que sigui un espai de qualitat i disposar d’una ciutat endreçada”. En aquesta línia s’augmenta en 260.000 euros la partida destinada al pla de xoc de neteja viària i a la nova licitació del servei de neteja de la ciutat i s’incrementa en 225.000 euros el manteniment de parcs i jardins de la ciutat. “Aquest pressupost, alhora, ens permetrà tenir una ciutat més inclusiva”. Per exemple, s’adaptaran els parcs infantils per tal de millorar la seva accessibilitat, adequant-los per als infants amb mobilitat reduïda, partida a la qual es destinen 170.000 euros.

La primera edil també ha destacat la dotació de més agents pel cos de la Policia Local ─pròximament se n’incorporaran 8, mentre que es duran a terme les gestions pertinents amb el Ministeri d’Interior per convocar 8 places més el més aviat possible─, així com l’aposta pels plans d’ocupació.

La proposta de pressupost de l’equip de govern també dota econòmicament més d’una vintena de plans estratègics de ciutat, com ara l’anella verda, el condicionament del parc de Ca n’Oriol, la reforma integral dels barris del 25 de Setembre, Ca n’Oriol i Les Torres, el Pla director de polígons, la rehabilitació del Casino Espanyol o l’ampliació de l’illa de vianants.

És un pressupost amb un caràcter social molt fort i que també fa una aposta perquè Rubí sigui una ciutat competitiva des de la vessant econòmica” va conclure l’alcaldessa. “Aquesta proposta de pressupost serà l’eina que necessitem per fer possible que Rubí sigui una ciutat més completa, justa i atractiva. I tot això sense incrementar la pressió fiscal i millorant el sistema de bonificacions”.

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×