Autor Economia
7 juliol 2015 a 11:30

Santi Vila formalitza la compra de 40 pisos obtinguts pel dret de tempteig i retracte

0 Flares 0 Flares ×

Es situen a Rubí, Salt i altres  ciutats de la província de Barcelona

Signatura Vila // Imatge cedida per la Generalitat

Signatura Vila // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha formalitzat davant notari la compra dels primers 40 pisos obtinguts mitjançant l’aplicació del dret de tempteig i retracte previst en el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents en matèria d’habitatge. Aquests pisos són provinents d’execucions hipotecàries que Bankia tenia intenció de vendre i que han suposat al Departament un desembors de 864.564 euros, un total de 18 d’aquests habitatges encara tenen inquilins, que ara restaran sota protecció del Govern amb un lloguer social.

La gran part dels pisos comprats, 26, se situen a Salt, mentre que la resta es reparteixen entre Badalona, L’Hospitalet, Mataró, Rubí i Terrassa. Els pis més car adquirit, per 33.000 euros, es troba a Terrassa, mentre que els més barats són la majoria dels de Salt, a 17.500 euros. Els preus més comuns es troben entre els 22.500 i els 25.000 euros.

El conseller Vila ha explicat: “El dret de tempteig i retracte és una mesura instrumental que comença a donar fruits” i assegurar: “Aquest mateix mes de juliol comprarem altres 40 habitatges mitjançant aquest sistema”.

La mesura implica que les operacions de compra d’habitatges provinents d’execució hipotecària, l’entitat financera haurà de comunicar la venda a la Generalitat, que tindrà preferència, conjuntament amb els municipis, per comprar el pis pel mateix preu per destinar-lo a lloguer social. Des de l’aprovació del Decret, diverses entitats financeres ja han informat de l’existència de més de 2.000 pisos que podrien ser objecte d’aquest dret de tempteig i retracte, 40 dels qual són els adquirits ara.

El Departament de TES ha habilitat una partida de 8 MEUR amb aquest objectiu per al 2015, a la qual caldrà afegir-hi els ingressos procedents del futur impost sobre els habitatges buits. L’objectiu és comprar 1.420 pisos a través del dret de tempteig i retracte entre 2015 i 2016, incrementant així el parc públic de la Generalitat en un 10%.

A Catalunya es van produir durant l’any 2014 un total de 14.230 execucions hipotecàries, de les quals 10.635 van ser habitatges en propietat de persones físiques i 3.595, de persones jurídiques. Davant de la vulnerabilitat en què queden en molts casos les famílies que viuen en aquests habitatges, per la moratòria aprovada pel Govern de l’Estat, el Govern català té en marxa diverses línies d’ajuts per pal·liar aquesta situació.

Per aquest any 2015, el Departament de TES preveu augmentar un 20% el número de llars beneficiades pels programes socials fins a arribar a les 40.800 famílies. El conseller ha subratllat: “Cap govern havia destinat una quantia tan important com per arribar a aquest número de famílies recolzades”, a més, Confirma que aquesta legislatura la prioritat era estar al costat de la gent”.

Vila ha conclòs: “Amb els mecanismes que hem arbitrat, podem garantir que, a partir de l’1 de gener de 2016, ni una sola família quedarà desatesa si ha de gestionar un desnonament”.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×