Autor Política
12 maig 2015 a 17:00

CiU Rubí presenta un pla d’Smart City

0 Flares 0 Flares ×

Noves tecnologies a l’abast de tots els rubinencs

CiU presenta el seu pla de ciutat intel·ligent // Imatge cedida per CiU Rubí

CiU presenta el seu pla de ciutat intel·ligent // Imatge cedida per CiU Rubí

Convergència i Unió (CiU) de Rubí va presentar ahir el “Pla Rubí Ciutat Intel·ligent” que inclou tres projectes concrets per aplicar les noves tecnologies a la ciutat.

Víctor Puig, alcaldable pel municipi rubinecn, va presentar el pla acompanyat de Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat del coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Puig va explicar que aquest pla generaria nous llocs de treball i, alhora, milloraria el dia a dia dels rubinencs i rubinenques: “Rubí ha de desenvolupar un projecte propi de ciutat intel·ligent perquè d’aquí a 10 anys, quan totes les ciutats s’hagin posat al dia en aquest àmbit, la nostra ciutat no hagi quedat enrere”.

 • • El primer projecte tracta sobre mobilitat i té com a objectiu introduir la tecnologia smart (intel·ligent) per donar resposta a les mancances que dificulten la mobilitat dels rubinencs.
 • Puig explica que el projecte funcionaria en quatre direccions:
  1. En primer lloc una millora de la senyalització i la creació d’un centre de gestió del trànsit per garantir una mobilitat més fluida: “a través de la localització GPS dels busos urbans i dels camions de recollida selectiva d’escombraries, i de sensors als carrers des del centre de gestió es podrà dur a terme un control dels serveis i dels semàfors”, explica Puig.
  2. En segon lloc se centraria en la promoció dels vehicles elèctrics, sobretot per la logística urbana.
  3. En tercer lloc es fomentarien les bicicletes elèctriques com a forma de mobilitat laboral, garantint carrils bici que connectin les zones residencials amb les zones industrials de la ciutat.
  4. Per últim se centraria en el transport públic col·lectiu, que avançaria cap a un sistema que monitoritzi els recorreguts dels bus urbà i doni la informació en temps reals als usuaris a les parades.
 • El segon projecte ‘Horitzó energia zero emissions zero’ tracta sobre eficiència energètica.
 • Les ciutats del futur seran més eficients energèticament que les actuals. Mentre les empreses i les universitats són les responsables de desenvolupar la tecnologia,  les administracions han d’actuar com a referent i exemple del canvi”, explica Puig.
 • Per això CiU proposa que cada nou edifici públic construït a Rubí avanci cap a criteris de molt baix consum energètic i sigui generador d’energies renovables amb l’objectiu posat en la l’autosuficiència energètica i les emissions zero. “A mesura que el cost de la tecnologia ho permeti els edificis finançats per l’l’autosuficiència energètica han de poder produir tota l’energia que generen i no ser emissors de CO2.  Generalitzarem la monitorització energètica de tots els edificis públics municipals”, va exposar el candidat.
 • El tercer projecte se centra en l’administració electrònica i la governança smart. L’alcaldable va explicar que “l’administració rubinenca s’ha de modernitzar i incentivar mètodes de participació que funcionin realment. Cal fer inversions de futur en les TIC per garantir un funcionament digne d’unTIC del segle XXI”.
 • CiU proposa treballar per tenir servidors externs contractats per casos de caigudes i en la connexió ambTIC als edificis municipal i la instal·lació d’un caixer automàtic per fer pagaments de tributs locals a l’OAC. “L’actual Ajuntament es troba a la cua de l’Índex de Transparència Internacional de l’Estat. El nostre objectiu és situar Rubí com una de les ciutats més obertes i transparents del sud d’Europa”, diu Puig.
 • En aquest sentit el candidat va exposar que proposa posar en funcionament una APP de l’Ajuntament amb diverses utilitats, entre d’altres: informació sobre serveis municipals, agenda cultural i social, descomptes i promocions del comerç, reserva i compra d’entrades d’espectacles, pagament de zones blaves i pàrquings públics.

Aplicacions pla Rubí ciutat intel·ligent:

 • • Implantació de centre integral de gestió i control del trànsit.
  • Coordinació de la mobilitat i la informació d’obres.
  • Informació de les vies amb menys trànsit per generar itineraris.
  • Manteniment i gestió remota dels semàfors.
  • Priorització semafòrica automàtica dels autobusos amb retard.
  • Sistema de sincronització dels semàfors amb tecnologia GPS.
  • Informació del temps d’arribada dels autobusos.
  • Activació d’APP Rubí per conèixer parades, recorreguts, tems d’arribada i incidències, gestió i informació dels aparcaments. Informació del grau d’ocupació dels pàrquings públics. Pagament de zones blaves amb telèfons intel·ligents i targetes contactless.
  • Creació servidors externs contractats per casos de caigudes i connexió fibra òptica als edificis municipals
  • Caixer automàtic per fer pagaments de tributs a l’OAC.
  • Instal·lació làmpades LED a tota la ciutat amb regulador de flux i telegestió.
  • Energia solar i geotèrmica als equipaments municipals.
  • Control centralització de la il·luminació i de la climatització dels equipaments.
  • Tecnologia LED als semàfors i sistema bluetooth adaptats per a usuaris amb discapacitats visuals.
  • Comptadors intel·ligents per a les llars en campanya per l’estalvi domèstic d’energia.

Clicant aquí es pot veure el video de la presentació.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×