Autor Societat
13 febrer 2015 a 14:00

Madrid planteja un nou recurs d’inconstitucionalitat contra una llei catalana

0 Flares 0 Flares ×

Cultura lamenta aquest atac “als interessos de la cultura catalana”

Ferran Mascarell

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una fotografia d’arxiu // Imatge extreta del web Wikimèdia Commons

El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha notificat aquesta setmana a la Generalitat la suposada inconstitucionalitat de la Llei del Parlament 15/2014, de 4 de desembre, de l’impost sobre la provisió de continguts en el sector dels serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i difusió de cultura digital. En l’escrit, el Ministeri adverteix al Govern català que es planteja presentar un recurs d’inconstitucionalitat. Per evitar-ho, el Govern central obre les portes a la Generalitat a iniciar un procés  de negociació per modificar aquesta llei.

Si el Ministeri presentés aquest recurs, la llei podria quedar suspesa si el Govern d’Espanya ho requereix. Davant d’aquesta notificació, el Departament de Cultura de la Generalitat ha volgut deixar clares algunes consideracions:

  • Lamentar aquesta decisió del Govern de l’Estat, una vegada més contrària als interessos de la cultura catalana i a les competències del Parlament de Catalunya.
  • Recordar que aquest impost es va aprovar al Parlament de Catalunya el dia 26 de novembre de 2014 sense cap vot en contra. Van votar a favor els grups de Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya- Verds Esquera Unida i Alternativa (IC-V) i Candidatura d’Unitat Popular (CUP), i es van abstenir els grups del Partit Popular (PP) i de Ciutadans (C’)
  • Mostrar la convicció en l’absoluta adequació de la llei 15/2014 a la legislació vigent.
  • Ratificar la necessitat de donar solució als problemes de la ciutadania catalana, en el cas que ens ocupa, els problemes d’un sector tan estratègic per al país com és el sector audiovisual.
  • Renovar la seva convicció sobre el sentit de la mesures proposades en la llei 15/2014, d’altra banda equivalents a l’acció que s’ha desenvolupat en altres països del noste entorn per donar suport al seus sectors audiovisuals, valorant el caràcter fonamental que aquest sector té per a qualsevol país.
  • Desitjar que en cas que hagi d’haver procés negociador, en surti una solució adient per a les reclamacions del sector del cinema i de l’audiovisual de Catalunya, d’acord amb el què el Govern de Catalunya, el Parlament de Catalunya i el sector han vingut treballant en els darrers anys.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×