Autor Política
6 novembre 2014 a 08:30

Signada la denúncia contra l’Estat Espanyol que es presentarà davant la ONU

0 Flares 0 Flares ×

Un text per garantir l’exercici del dret a decidir el 9N

Acte de signatura de la denúncia al Parlament de Catalunya

Acte de signatura de la denúncia al Parlament de Catalunya // Imatge del web de l’ANC del Vallès Occidental

Ahir al migdia, més de 200 càrrecs electes de Catalunya van signar conjuntament en un acte al Parlament de Catalunya, la denúncia de l’Estat Espanyol pels continus impediments al dret a decidir dels catalans. El document es farà arribar directament a les Nacions Unides, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa, i la OSCE, institucions a les quals se’ls sol·licita que duguin a terme “totes les actuacions necessàries per garantir que la ciutadania de Catalunya pugui decidir, democràticament, el seu poder polític”.

Al text, una proposta d’ICV, ara desenvolupada conjuntament, s’hi fa palès que per “raons de legitimitat democràtica” el poble de Catalunya té “caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”, i en conseqüència “es reconeix a si mateix el dret a decidir el seu futur polític”.

La denúncia, que posa de manifest que “la posició espanyols contravé la pràctica internacional pròpia d’estats democràtics”, ofereix un recorregut per les repetides manifestacions del poble català pel dret a decidir. Entre elles hi apareixen la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut del 2005, la diada del 2011 amb el lema “Catalunya nou estat d’Europa”, la cadena humana amb més de 400 kilòmetres del 2013, i  la “V” que l’11 de setembre d’enguany ha omplert dues de les grans artèries de circulació de la ciutat comtal.

El document també recorda els exemples de Canadà i Gran Bretanya, on el dret a l’autodeterminació no es contempla “en el benentès que les dues parts interessades es comprometen a negociar pacíficament les conseqüències del resultat de la consulta, inclosa la secessió”. Un diàleg per establir marcs de negociació que, en el cas de l’Estat Espanyol, insisteixen en què s’ha mostrat una “negativa permanent a fer possible l’exercici del dret a decidir del poble català”.

Cal destacar que a l’acte al Parlament de Catalunya no hi ha assistit ni el President de la Generalitat, Artur Mas, que ha preferit quedar-ne al marge; ni tampoc cap membre de la CUP, que malgrat ha manifestat que es desmarca d’aquest acte, no ho fa de la iniciativa.

Aquest divendres, tots aquells alcaldes que ho desitgin podran signar el document als seus propis ajuntaments, i el diumenge, també ho podran fer els ciutadans en taules paral·leles als locals de participació.

Denúncia dels càrrecs electes de Catalunya davant les Nacions Unides, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa i l’OSCE

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×